1

ANPR technologie in parkeersystemen maakt papieren tickets overbodig

 • 3 minuten leestijd
Alphatronics-ANPR-banner-04.jpg

In een snel evoluerende  wereld van technologie speelt ANPR een steeds grotere rol in het verbeteren van de efficiëntie en veiligheid op parkings. ANPR technologie biedt talloze voordelen en verhoogt bovendien ook het comfort van de bestuurders die uw parking binnen- en buitenrijden.

Als fabrikant en integrator van hardware werkt Alphatronics dagelijks aan de innovatie van haar parkeeroplossingen. Wij lichten dan ook graag toe waarom ANPR technologie steeds vaker wordt ingezet en we in alle vertrouwen de papieren tickets achterwege kunnen laten.

ANPR vs Tickets

ANPR

 • 24/7 beveiliging
 • Meer comfort
 • Geen operationele kost
 • Beperkte onderhoudskost
 • Duurzaam

Tickets

 • Kans op verlies
 • Onderhoudskost mechanische onderdelen
 • Operationele kosten
 • Points of failure; paperjam, end of paper

Wat betekent ANPR

ANPR, ook wel bekend als Automatic Number Plate Recognition (ANPR) of Automatic License Plate Recognition (ALPR). Het is een technologie die is ontworpen om automatisch nummerplaatinformatie van voertuigen te detecteren, te lezen en op te slaan.

De vastgelegde gegevens omvatten doorgaans de alfanumerieke tekens op de nummerplaat, de kleur, het merk en het type van het voertuig en de locatie, datum en tijd van de registratie.

 

Hoe werkt ANPR

ANPR-systemen maken gebruik van een combinatie van hardware- en software- componenten. Hier volgt een vereenvoudigde uitleg van hoe ANPR-technologie werkt:

 1. Camera opname: het proces begint met een camera die is uitgerust met ANPR-functionaliteiten. Deze camera's worden strategisch geplaatst op verschillende locaties, zoals wegen, parkeerterreinen en grensovergangen.
 2. Beeldverwerving: wanneer een voertuig voor de ANPR-camera passeert, legt deze een afbeelding van de nummerplaat vast. Deze afbeelding dient als invoergegeven voor het ANPR-systeem.
 3. Beeldverwerking: de vastgelegde afbeelding ondergaat een reeks preprocessing-stappen om de kwaliteit te verbeteren en optimale herkenning te garanderen. Dit kan taken omvatten zoals het aanpassen van helderheid, contrast en scherpte.
 4. Karaktersegmentatie: De ANPR-software identificeert en splitst vervolgens de karakters op het kenteken. Deze stap is cruciaal omdat het elk karakter scheidt voor herkenning.
 5. Optical Character Recognition (OCR): ANPR maakt gebruik van OCR-technologie om de gesegmenteerde karakters te herkennen en te lezen. OCR-algoritmen analyseren de vormen en patronen van de karakters en zetten ze om in leesbare tekst.
 

The importance of AI

De relevantie van artificiële intelligentie (AI) ligt in het vermogen om menselijke intelligentie na te bootsen en complexe taken te automatiseren. Dit geldt ook voor ANPR-technologie.

Dankzij AI-algoritmen kan ANPR-software enorme hoeveelheden gegevens verwerken en leren, waardoor het in staat is nummerplaten van voertuigen met opmerkelijke precisie te herkennen.

Meer dan enkel nummerplaten

In een ideale wereld worden alle nummerplaten feilloos gedetecteerd en verwerkt. Er zijn echter altijd omstandigheden waardoor een nummerplaat toch niet correct verwerkt wordt. Denk hierbij aan slechte kwaliteit van de nummerplaat (letters verdwenen), vuile nummerplaten waardoor karakters niet meer zichtbaar zijn etc.

Zowel fabrikanten van ANPR camera’s als software bedrijven zetten in op AI om de nauwkeurigheid te verhogen.

Het gaat vandaag niet meer alleen om de nummerplaat. Zo is het ook mogelijk om de kleur en het merk van uw voertuig vast te leggen en als meta-data (=informatie over de afbeelding) toe te voegen aan de nummerplaat zelf.

Conclusie

ANPR biedt een geavanceerde en hoogst betrouwbare oplossing voor diverse uitdagingen in het beheer van voertuigbewegingen en – identificatie.

100% betrouwbaarheid claimen, is wellicht te optimistisch, 99,99% halen we ongetwijfeld.

Contacteer ons om ervaringen uit te wisselen!